вівторок, 2 серпня 2016 р.

Література сьогодення: Сергій Жадан і премія "Українська книжка року"

Відомий письменник віддасть президентську премію дітям Луганщини

 

Письменник Сергій Жадан отримав від президента Петра Порошенка премію «Українська книжка року», за книгу «Месопотамія».
Відповідний указ розміщено на сайті президента в суботу, 30 липня.
С. Жадану дали премію в номінації «За видатні досягнення в галузі художньої літератури».
Цією нагородою президент щорічно відзначає авторів, видавництва та видавничі організації за значний внесок у популяризацію української книжки та розвиток вітчизняної видавничої справи.
Також цього року премію отримало видавництво «Книжковий клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», який видав «Месопотамію».
За вагомий внесок у розвиток українознавства нагороджено автора видання «Українські народні головні убори» Галину Стельмащук та «Видавництво «Апріорі», яке видало книгу.
У номінації «За сприяння у вихованні підростаючого покоління» звання лауреата премії президента України «Українська книжка року» отримали автор Віталій Рогожа та «Видавничо-книготорговельна компанія «Самміт-книга» за книжкове видання «Запороги: роман-трилогія» – частина 1 «Петро Сагайдачний».
Цікаво, що «Месопотамія» Жадана видана в 2014 році.
Джерело: Українська правда

ЦІКАВО: 

 У 2015 році за роман "Месопотамія" Сергій Жадан був нагороджений премією «Angelus»  - 
 літературною нагородою Центральної Європи «Ангелус» (пол. Nagroda Literacka Europy Środkowej „Angelus”) — літературною відзнакою, яку вручають щороку з 2006 за найкращу прозову книгу, опубліковану польською мовою попереднього року.



Сергій Жадан розповів, що віддасть Президентську премію «Українська книжка року», отриману за роман «Месопотамія», дитячим закладам Луганщини.
Письменник Сергій Жадан віддасть свою премію «Українська книжка року», отриману від президента Петра Порошенка, на потреби дитячих закладів Луганської області.
Про це йдеться в листі до президента, який оприлюднений на сторінці Жадана у Facebook.
Письменник зазначив, що йому та видавництву «Клуб сімейного дозвілля» було «надзвичайно приємно отримати цю нагороду"
«Стосунки українського мистецтва з українською владою ніколи не були простими. Не є вони простими й сьогодні – за тієї вкрай складної ситуації, у якій знаходиться наша з вами країна. Але мені здається, що саме сьогодні і позиція мистецтва, і позиція влади мають характеризуватись словом  повідальність», – вважає Жадан.
Він переконаний, що «і представники влади, і представники суспільства рівною мірою мають нести відповідальність за те, що діється з нами всіма».
«Ми бачимо, що держава іноді, на жаль, не може (чи не хоче) цю відповідальність нести. У такому випадку відповідальність перекладається на нас – тих, хто цю владу обрав. Саме тому ми з видавцями хочемо ще раз подякувати вам за цю премію та передати її на потреби дитячих закладів Луганської області», – зазначає письменник.
С. Жадан із друзями-волонтерами вже певний час допомагає дитячим садочкам та інтернатам на Луганщині.
«Радо передамо й ці кошти дітям, сподіваючись на те, що в майбутньому волонтери не матимуть необхідності перебирати на себе функції державних органів, оскільки держава буде сумлінно й ретельно виконувати свої обов’язки, виходячи, передусім, із почуття тієї таки відповідальності. Це наша країна, і відповідати за неї маємо всі разом», – підсумував він.

Немає коментарів:

Дописати коментар