вівторок, 7 червня 2016 р.

Для малих читайликів


Must read для дітей і тих, хто регулярно має з ними справу


Must read для дітей і тих, хто регулярно має з ними справу
Упевнена, що "Гаррі Потера" та "Хроніки Нарнії" ви та ваші діти вже давно прочитали й без мене, спробую порадити вам щось інше.

Фольклор

1. Зараз усі почнуть закривати вікна та виявляти щире небажання повертатися до цієї статті, бо в цьому абзаці прозвучить одне з найбанальніших у світі словосполучень "народні казки
". Але я не вмію писати нудно, тому довго на цьому не зупинятимусь. Скажу лише одне: не відмовляйтеся читати дитині казку, якщо вона здається вам надто страшною, бо такі казки якраз і вчать дитину НЕ боятися. Та ознайомлення дітей із жахами народів світу варто починати точно не з німецької "Попелюшки" (де одна сестра відрізала собі пальця, а друга п’яту, щоби влізти у той клятий черевичок), візьміть краще нашу "Кума Смерть", там коротше, поетичніше ("твоя свічка вже догорає") та без анатомічних подробиць.

Літературна казка

2. А.А Мілн "Вінні- Пух" та Дж. М. Барі "Пітер Пен" - про те, що відбувається з дітьми, коли вони залишаються наодинці зі своїми фантазіями. Сюди ж можна було б додати й "Чорна курка, або підземні жителі" А. Погорєльського, але в ній забагато моралізаторства, й занадто вже велике значення надається такій чесноті, як скромність, яка, як відомо, далеко не завжди нам допомагає.

3. "Лускунчик і мишачий король" Е. Т. А. Гофмана та "Мов нічого й не було" О. М. Толстого. Важко знайти два більш різних сюжети, але по суті вони про одне: Як і чому дорослі не розуміють дітей, та що дітям через це від них доводиться приховувати.

4. А тепер Памела здорової людини, тобто П. Л. Треверс "Мері Поппінс". Про те, якою більшість дітей уявляє собі ідеальну няню. Скажете: Як так? Вона ж надто самовпевнена! Ще й приходить та зникає, коли вітер змінюється. А ви почитайте цю книгу своїм дітям та запитайте в них, чи хочуть вони собі таку няню. Здивуєтеся.

5. Казки Г. К. Андерсена. Для дітей: "Снігова королева""Дикі лебеді""Історія однієї матері""Дюймовочка" - про подолання великих труднощів маленькими людьми, "Кресало" - про те, як гнучний розум допомагає досягти в житті всього, чого хочеш. "Русалоньку" краще часто не читати, бо вона про віктимну поведінку та невиправдані жертви заради чоловіка, який не тільки того не вартий, а й навіть не має жодних планів щодо тебе. Краще прочитайте один раз, а потім вмикайте більш оптимістичну діснеївську версію.
Для підлітків та дорослих: "Дитячі балачки" - про те, що навіть якщо ти виріс у бідній родині, ти зможеш побудувати блискучу кар’єру, якщо чітко знаєш, чого хочеш, "Істинна правда" - як випадково підслухана новина поступово перетворюється на сенсацію, "Свинопас", - про жінок, не вартих уваги (у кого є син, нехай читає обов'язково!), "Старий будинок" - як плине час, та на місці старого з’являється нове, як ти ростеш та випадково знаходиш частинку свого дитинства. Також ця казка вчить співчувати. "Гидке каченя" - про булінг. Дає розуміння того, що жертви булінгу насправді не заслуговують на таке ставлення й часто потім досягають у житті більшого, ніж ті, хто з них знущався.

Проза XX-XXI століття


Наступні дві книжки для віку десь приблизно 13+

6. В. Желєзніков "Опудало" - знову про булінг, тільки прямо та в лоб, бо натяки, як відомо, не всі розуміють.
7. Ч. Т. Айтматов "Рудий пес" - про подолання надлюдських труднощів хлопчиком-підлітком і про те, чим для цього пожертвували старші члени родини.

8. Сучасна дитяча література. Вона необхідна нам тому, що написана тією ж мовою, якою говоримо ми та наші діти. Плюс вона віповідає особливостям нашого сприйняття інформації, ажде ми з вами звикли отримувати її порціями, уривками, а не суцільним великим текстом.

Наталя Гуржий  http://dev.uamodna.com/


Немає коментарів:

Дописати коментар