середа, 1 червня 2016 р.

Діти в нашому світі

Діти по всьому світу, або День захисту дітей у різних країнах

 



Діти по всьому світу або День захисту дітей у різних країнах

А я люблю, коли сміються діти

А я люблю, коли сміються діти,
Коли на личку радість виграє.
А усмішка ясним промінням світить...
І в цьому мудрість виховання є.
Коли любов’ю сповнене сердечко,
Турботою за маму, й татуся,

Й за тих, хто поруч, далі й недалечко.
У тому мудрість виховання вся.
Коли дитина змалку розуміє,
Що від любові розпочався світ,
Добро і злобу розрізнити вміє
І має доброту з маленьких літ
В своїй душі і наміри хороші,
А світло серця людям роздає
Від щедрості людської, не за гроші...
От в цьому мудрість виховання є. 


               Надія Красоткіна

У дітей не менше прав, ніж у дорослих, однак обставин, пов'язаних із порушенням дитячих прав, існує безліч. Так, наприклад, десятки мільйонів дітей страждають через нестачу медикаментів, помирають через відсутність медичної допомоги, близько 100 млн. дітей не отримують необхідної освіти через відсутність освітніх установ. Діти в деяких країнах не мають рідного дому й голодують, іноді їх використовують як безкоштовну робочу силу та навіть продають у рабство.
Вінстон Черчіль День захисту дітей є одним із найдавніших міжнародних свят. Уперше про свято заговорили на Всесвітній Женевської конференції з питань благополуччя дітей. Це сталося в 1925 році. Зараз уже важко сказати, чому датою проведення було обрано саме 1 червня.

За однією з версій, День захисту дітей припадає саме на цю дату, бо того ж року, коли проводилася Женевська конференція, у Сан-Франциско святкували свято Дуань-у цзе (Фестиваль човнів-драконів), заснований китайським консулом. Це свято було організоване спеціально для китайських дітей-сиріт, а припало тоді саме на 1 червня.

Остаточно утвердився День захисту дітей лише після Другої світової війни, коли проблеми дітей були особливо актуальними. У 1949 році на Паризькому конгресі жінок була виголошена клятва, у якій йшлося про наміри боротися за мир у всьому світі та щастя дітей як основу цієї боротьби. А вперше Міжнародний день захисту дітей відсвяткували 1 червня 1950 року в 51 країні світу. Заручившись відтоді підтримкою ООН, 1 червня відзначаємо щороку.
 
День захисту дітей

Найбільш популярним цей день був у соціалістичних країнах. У часи СРСР у всіх школах країни починалися літні канікули. На його честь проводились різноманітні заходи: спортивні змагання, прем'єри дитячих фільмів і передач, виголошувалися промови та влаштовувалися дискусії.

Варто зазначити, що наразі свято має навіть власний прапор. На зеленому тлі в його центрі розміщено знак Землі, оточений стилізованими різнокольоровими людськими фігурками. Ці фігурки символізують собою різноманітність і терпимість. Знак Землі є символом нашої планети. Цей прапор визнаний більш ніж у 30 країнах світу. Зелений колір - колір гармонії, свіжості та родючості, він наводить нас на думку, що довкола створено все, щоб нормально розвиватися. Нам слід лише дати собі й іншим можливість скористатися цим шансом.

Земна куля символізує наш спільний дім, а її синій колір свідчить про мир і єдність, яких ми можемо досягти, якщо будемо ставитися один до одного з розумінням і любов'ю.

Різнокольорові людські фігурки символізують терпимість до різних рас і різноманітність. Зірка, яку утворюють ноги дітей, символізує світло, яке ми почнемо випромінювати, коли об'єднаємося та забудемо про чвари заради щастя дітей. А п'ять різнокольорових точок - це символ того, що всі ми походимо від одного роду людського.

Синя ж фігурка зверху на прапорі - символ Бога, який любить усіх однаково. Тому й ми, як його образ і подоба, повинні любити та поважати всіх людей, незалежно від їхньої раси, кольору шкіри, віросповідання, матеріальної забезпеченості та інших факторів.
 
прапор Дня захисту дітей День захисту дітей зазвичай супроводжується концертними програмами, виставками та пізнавальними заходами, головними героями яких стають діти. Свято 1 червня - це час проведення різноманітних благодійних акцій для мам та дітей із подарунками та сюрпризами, спрямованимих на поліпшення умов життя дітей та охорону їхніх інтересів.

Країни світу по-різному святкують Міжнародний день дітей – 1 червня, однак не в усіх країнах діти саме цього дня відзначають своє свято. Мета Дня захисту дітей - звернути увагу громадськості на проблеми та захистити дітей від помилок дорослих, а також сприяти духовному й фізичному розвитку підростаючого покоління в усьому світі.
 
діти

У всіх країнах світу в різні дні відзначають день захисту прав дітей. Україна, Грузія, Росія, Польща, а також інші країни Європи - загалом усього 48 - відзначають день дитини 1 червня. Сполучені Штати Америки святкують його в першу суботу червня.

Канада, Філіппіни, Ізраїль і ще 7 країн відзначають, за рекомендацією ООН, свято 20 листопада.

А якщо загалом подивитись на карту, можна побачити, що день захисту прав дитини святкують цілий рік - з січня, як уТаїланді та Тунісі, по грудень, як в Африці.

Японія, наприклад, тричі на рік відзначає День дітей. Поговоримо про це детальніше...

3 березня – Свято дівчаток. У цей день батьки зазвичай влаштовують вдома виставку гарних дитячих ляльок у кімоно, що і є своєрідним подарунком батьків своїм маленьким красуням.

5 травня відзначають Свято хлопчиків. Перед входом до будинку, де є хлопчик, традиційно вішають прапор із зображенням коропа, який символізує можливість здобуття наукового ступеня. Якщо в родині кілька хлопчиків, то на дверях вішаються зелено-сині прапори. Велика кількість таких прапорів підказує нам, що в родині багато хлопчиків.

15 листопада – День дітей "7-5-3". У Японії вважають, що 3, 5 і 7 років – найщасливіша пора для дітей.

Республіка Корея святкує 5 травня. Усі діти радісні та щасливі, у національних костюмах, отримують від батьків подарунки.

Колумбія4 липня відзначає День дітей. Тоді в усіх школах країни проводяться різноманітні заходи. Діти зазвичай одягають різні маски, вбираються, як клоуни, і гуляють по вулицях.

Бразилія по-особливому відзначає 15 серпня. Цей день також є Національним днем ​​боротьби з епідемією, тому щорічно в цей день лікарі оглядають дітей, крім того, малюкам у віці до 5 років роблять щеплення проти поліомієліту.

Швеція 7 серпня має у своєму календарі Свято хлопчиків, яке ще називають святом лангуста. Таку назву день отримав через те, що хлопчики мають бути такими ж сміливими, як лангуст. Цього дня діти вбираються в костюми лангустів та виступають із різноманітними веселими номерами. А 13 грудня відзначається День дівчаток, який також називається святом Богині Люсії. Люсія – богиня, котра, за шведським переказами, оберігає дівчат. Щорічно маленькі принцеси Швеції перетворюються на богинь, які роблять добрі справи для інших дітей.

Іспанія День дітей відзначає 5 січня, це релігійне свято; у перекладі з іспанської мови означає "свято Короля магії". З вечора 5 січня та до наступного ранку в Іспанії всюди можна побачити парадні машини, на яких "3 королі" постійно роздають дітям різні солодощі. Коли колона прибуває до воріт міської чи районної адміністрації, будь-яка дитина, яка сідає на коліна короля, може отримати особливий подарунок. Діти, що отримують такі подарунки, мають пообіцяти королю добре та старанно вчитися.

У більшості ісламських країн на 14 день посту відзначається Свято цукерок, це найвеселіше свято для дітей.

А в країнах Західної Африки проводиться навіть спеціальний "дитячий карнавал", який триває цілий місяць. Жителі Африки люблять співати й танцювати під час дитячого карнавалу та, незважаючи на різні умови життя людей, тоді всі діти щасливі й радісні.


Сімпсони День захисту дітей має на меті захистити інтереси маленьких мешканців нашої планети, які піддаються різного роду небезпекам і потерпають через недбалість дорослих. 

 Anastasia Nazarenko

Немає коментарів:

Дописати коментар