четвер, 3 листопада 2016 р.

Читаймо! Українська література для школярів




Краще з кращого. Українська література для школярів

Тривають осінні канікули. Улюблена пора школярів. Хтось у цей час відпочине, хтось зустрінеться з друзями або перегляне фільм, хтось пограє у футбол, а хтось візьме до рук книгу й порине в її неповторний світ...

Для майбутніх видатних вчених, письменників і філософів – добірка української літератури.

Збірка казок «Коли ще звірі говорили» Івана Франка


             «Коли ще звірі говорили» Івана Франка
 

Казки І. Франка побачили світ у 1899 році, а друге видання з’явилося в 1903 році. Передмова письменника найкраще відображає смислове та ідейне наповнення збірки.

Байки, зібрані в цій книзі, більше відповідають смаку дітей від 6 до 12 років, змушують їх сміятися й думати, пробуджують їх інтерес і увагу до явищ природи.
 Характерні риси казкових героїв І. Франко ще більше виділив за допомогою вчинків і розмов дійових осіб.

Віршовані розповіді, легенди й казки Бориса Грінченка

 

            Борис Грінченко
 

Усе життя Б. Грінченко писав вірші, оповідання та повісті як для дорослих, так і для дітей. Народні оповіді друкував збірками. Так і склалися вони в скарбницю дум, казок і фантастичних оповідань, а часом ще й пісень. Борис Грінченко дуже любив дітей і навіть працював учителем. Для своїх вихованців він також писав багато байок, казок і оповідань. Усе це Б. Грінченко збирав і публікував у журналі «Дзвіночок». Перше видання творів письменника отримало назву «Книга казок у віршах». В основному свої казки письменник римував, тому їх легко запам’ятовувати й читати.

Збірка «Все навколо зеленіє» Олександра Олеся

 

                            "Все навколо зеленіє", О. Олесь
 

Книга підходить для різних вікових категорій і є найповнішим виданням творів Олександра Олеся. У збірці багато віршів, поем і казок, які друкуються вперше. «Все навколо зеленіє» увібрало й зарубіжні друковані твори, а також запилені на полицях рукописні вірші. Збірка розкриває внутрішній світ автора, допомагає побачити його патріотизм і художнє сприйняття навколишнього світу.

«Заклятий козак» Андрія Чайковського

 

«Заклятий козак» Андрія Чайковського
 

Збірка повістей та оповідань про українських козаків. Ідея творів полягає в прагненні творення державності нашої країни. Вона була заснована козаками, а завдяки сучасному визвольному рухові стала реальністю.

«Діамантовий перстень» Людмили Старицької-Черняхівської

 

                                «Діамантовий перстень» Людмили Старицької-Черняхівської
 

Повість про романтичне кохання написана в пригодницькому жанрі. «Діамантовий перстень» – це історія листопадового повстання 1830 року у Варшаві, участь у якому брали шляхетні й незламні люди. Саме вони наділені чистим духом і готові до самопожертви. В опис військових подій червоною ниткою проникає високе й вічне почуття – любов.

«Діамантовий берег» Івана Сенченка

 

                                      «Діамантовий берег» Івана Сенченко
 

Повість надрукована в 1962 році ітарозповідає про Фому й Філіпа – двох археологів, які одного разу задумали знайти діамант. Вирішивши перетворити мрії в реальність, вирушили на пошуки дорогоцінного каменя. Коштовність вони не знайшли, але світ побачили. Де були?.. Читайте.

«Мисливські усмішки» Остапа Вишні

 

                «Мисливські усмішки» Остапа Вишні
 

“Усмішки” написані в жанрі ліричної поезії в прозі. Саме ця книга й стала вершиною розвитку жанру Остапа Вишні. Збірка насичена гумором і пригодами. Головний герой, що є оповідачем, дивакуватий, самоіронічний і наївний. Для нього головне – не трофей на полюванні чи риболовлі, а зв’язок із природою.

«З голосу нашої Кліо» Михайла Слабошпицького

 

                    «З голосу нашої Кліо» Михайла Слабошпицького
 

Це опис складних і драматичних періодів української історії. Автор представляє біографічні ескізи, де описує відданих українських діячів. У книзі представлені всі періоди становлення української державності. Вона охоплює історію про Іларіона, описує Пересопницьке Євангеліє. Слідом йде розповідь про Юрія Кульчицького та Дрогобицького. Книга насичена історичними фактами й сенсаційними відкриттями. Стане справжнім скарбом для підростаючого поціновувача української культури.

«Чернігівка» Миколи Костомарова

 

                            «Чернігівка» Миколи Костомарова
 

Книга опублікована в 1881 році. Вона стала останнім твором М. Костомарова. Це один із найромантичніших текстів із усієї плеяди історичних творів письменника. «Чернігівка» нагадує «Чорну Раду» Куліша. Вражає й сюжетна багатолінійність. Йдеться про національно-визвольну боротьбу, про життя та побут українських козаків.

Джерело: weloveua

Немає коментарів:

Дописати коментар