четвер, 3 листопада 2016 р.

Мовнопроблемне: становище української мови в уанеті

Становище української мови в уанеті — дослідження




Український активіст Станіслав Свідлов дослідив використання української та російської мов в українському сегменті інтернету, серед користувачів Facebook, українських виробників і порівняв співвідношення використання національної та російської мов в Україні та балтійських країнах. За результатами дослідження серед 1000 найвідвідуваніших українцями сайтів (статистика Factum Group), російська мова все ще домінує із часткою 66,8%. Україномовні сайти складають 11%, а двомовну версію мають 22,2%.
За даними top.bigmir.net
За даними top.bigmir.net13.20%58.00%28.80%
Жовтий колір - Україномовні
Червоний - Російськомовні
Синій - Двомовні

За даними top.bigmir.net


Для виокремлення та аналізу тільки українських сайтів активіст скористався трьома рейтингами — top.bigmir.net, top.i.ua та liveinternet.ru. Так, за рейтингом "Бігміру" українською мовою користується 13,2% сайтів, двома мовами — 28,8%, російською — 58%. За даними порталу top.i.ua, 28% сайтів мають українську версію, дві мови мають 20% і 52% використовують російську. За рейтингом liveinternet.ru україномовні сайти складають 14%, двомовні — 24,8%, а російськомовні — 61,2%.

Порівняно з минулорічним дослідженням, частка російськомовних сайтів серед топ-250 українських в середньому зменшилась на 4,8% відсотків. Серед українських сайтів домінує доменна зона .ua і за top.bigmir.net вона складає 69,6%, за top.i.ua - 61,2%, за liveinternet.ru - 62,8%.

Як і минулого року, україномовні сайти домінують тільки серед сайтів, пов’язаних із державою, освітою та літературою.

Серед 450 найпопулярніших в українців користувачів Facebook, за даними Zmiya, частка україномовних збільшилась на 7% за рік і вийшла на перше місце. Україномовні користувачі соцмережі складають 49,25%, російськомовні — 46,5%, двомовні — 4,25%. За даними Watcher, частка україномовних збільшилась на 3% і вони становлять 43%, російськомовні складають 51,75%, а двомовні — 5,25%.

За даними платформи дистрибуції ПК-ігор Steam, тільки 1,5% відеоігор доступні українською, хоча порівняно з минулорічним дослідженням їхня частка виросла вдвічі.
 
У масштабах світового інтернету, за даними ресурсу W3Techs, українська мова за поширеністю посідає 32-е місце, її використовують приблизно 0,13% сайтів у мережі. При цьому російська в цьому рейтингу посідає друге за поширеністю місце із 6,4%. Таким чином, на один сайт, який використовує українську мову, припадає приблизно 50 сайтів, що використовують російську.

Джерело: ain.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар