четвер, 7 липня 2016 р.

Свято Івана Купала
 Одне з наймістичніших і найпопулярніших слов’янських  свят - Іван Купала - відзначають в ніч з 6 на 7 липня.  Воно здавна вважається святом молоді та кохання, цього дня  дівчата плетуть вінки, хлопці стрибають через вогнище та шукають цвіт папороті.
                   Свято Івана Купала: історія, традиції та де святкувати
Купальське свято має давнє й цікаве коріння. Магічне та колоритне язичницьке Купало, або Купайло, святкували 23–24 червня – у день літнього сонцестояння, коли ніч була вдвічі коротша за день.
Після прийняття християнства та "нашарування" вірувань українці почали відзначати народне свято з новою назвою "Івана Купала" за юліанським календарем, а за вживаним нині григоріанським воно зсунулося в ніч з 6 на 7 липня.

Як святкувати


Традиційно в ніч на Івана Купала по всій території України проходять магічні дійства. Неординарні купальські обряди – стрибання через вогнище, плетіння вінків, ігрища та хороводи навколо ляльок-опудал – здавна знаходять прихильників серед українського народу.
Головні персонажі свята - Купала та Марена, які уособлюють чоловіче (сонячне) та жіноче (водяне) божества. Ці дві дійові особи обираються відповідно хлопцями й дівчатами або виготовляються як опудала. Поєднання чоловічої та жіночої стихій породжує життя, яке на святі символізує гілка верби - Купайлиця.
               
Історія та традиції святкування Івана Купала 1/1
Купальські забави відбуваються ввечері. Розпочинається розпалюванням ватри, але підтримують полум'я аж до ранку. Очищення вогнем та водою має важливе значення в купальській обрядовості.  Купальське вогнище, згідно з переказами, має велику міфічну силу. Через нього стрибають усі, проходячи таким чином своєрідний ритуал очищення. Так, вважалось, що коли дівчина та хлопець, які кохають один одного, узявшись за руки, стрибають у парі через вогнище та їх руки залишаються з'єднаними, то вони, побравшись, усе життя проживуть разом.  Також стрибки через купальське вогнище супроводжуються примовляннями та ворожіннями "на силу, на здоров'я, на красу, на врожай". 
                  Історія та традиції святкування Івана Купала 1/1 
Важливим аспектом купальських свят є пошук пари та створення сім'ї. Ворожіння на кохання, на одруження – кидання вінків, здавна мало символічне значення. Дівчата власноруч збирали та плели два вінки, які наступного ранку кидали на воду. Якщо два вінки зійдуться – цього року утвориться пара та дівчина вийде заміж. Якщо один вінок тонув, дівчина цього року заміж не вийде.
                    Історія та традиції святкування Івана Купала 1/1
Коли забави стихають, люди від вогнища запалюють свічки на заготовлених завчасно кошиках-віночках і йдуть до річки, щоб пустити їх водою й ушанувати предків. Після цього всі сідають за святкову вечерю, віддаючи шану предкам і молячись за народження літнього сонця Купали.
                     Історія та традиції святкування Івана Купала 1/1 
Згідно з народними повір’ям, у ніч на Купала розквітає папороть. Шукати цвіт папороті йдуть до лісу, як правило, парами. Хтось намагається знайти за її допомогою скарби, а хтось знаходить своє щастя - кохання. За легендою, папороть цвіте лише одну коротку мить у ніч під Івана Купала. Здобути цю квітку досить важко, оскільки її береже від людей нечиста сила.
                    Історія та традиції святкування Івана Купала 1/1 
Страхітливі народні перекази про її витівки використав у своєму оповіданні "Вечір напередодні Івана Купала" видатний письменник Микола Гоголь. За легендою, той, хто має цвіт папороті, може розуміти мову будь-якого створіння, може бачити заховані в землю скарби. Володар заповітної квітки також міг у ніч напередодні Івана Купала бачити, як ходять лісом дерева й стиха розмовляють між собою.
Існує прикмета, що на Івана Купала здійснюються будь-які бажання. Згідно з народними легендами, бажання збудеться, якщо, наприклад,  у ніч з 6 на 7 липня перелізти через 12 городів.

                      Історія та традиції святкування Івана Купала 1/1
У купальську ніч також можна наштовхнутися на нечисту силу. Особливе місце відводилося богиням води – русалкам, які в цей час виходили з води йі відправлялися гуляти в лісі або в полі. Молоді хлопці, які натрапили на русалку, повинні були поводитися дуже обережно: не можна ігнорувати – інакше залоскоче до смерті, але й не піддаватися її чарам – затягне на дно ставка, звідки не можна повернутися. Щоб русалка не могла до тебе наблизитися, потрібно носити миту, полин, любисток. Дівчатам також слід було побоюватися водяних німф – не гуляти самим у лісі та не купатися без натільного хрестика.

Де святкувати Івана Купала в Україні 2016:


Парк «Київська Русь»


6, 7 та 9, 10 липня парк «Київська Русь» запрошує своїх гостей поринути в незабутню атмосферу давніх народних гулянь та долучитися до традиційних обрядів. До уваги відвідувачів буде запропоноване: кінно-трюкове шоу, катання на конях, можливість поласувати українськими стравами та напоями, пускання вінків на воду, стрибки через багаття, купання в озері та багато іншого. Для тих, хто захоче лишитися більше ніж на 1 день, парк запропонує колоритні кімнати для ночівлі.
Місце знаходження: с. Копачів, Обухівський район, Київська область
Дістатися можна маршрутними таксі, що ходять від станції метро Видубичі.

Орієнтовна вартість квитка: для дорослих – 150 грн, для студентів та пенсіонерів – 80 грн, для дітей шкільного та дошкільного віку безкоштовно.

"Ніч на Івана Купала - Skansen Music Fest" у музеї народного побуту "Пирогово".


6 липня національний музей народної архітектури та побуту "Пирогово" запрошує на неймовірно яскраве молодіжне гуляння під назвою "Ніч на Івана Купала - Skansen Music Fest". Відвідувачі фестивалю зможуть перенестися в давні часи та взяти участь у традиційних купальських забавах. Також у програмі фестивалю конкурс краси на звання Купальскої красуні та захоплюючий квест із пошуку квіту папороті. Розважати та запалювати відвідувачів будуть українські музичні гурти ТіК та "THE ВЙО".
Місце знаходження: м. Київ, с. Пирогово
Дістатися музею можна громадським транспортом

Вартість квитка: 60 грн, початок виступу гуртів о 20:00

Романтичні святкування Івана Купала в «Мамаєвій Слободі»


Козаки та козачки Мамаєвої Слободи відтворять давні українські традиції святкування Купала на берегах озера. Сповна відчути романтичність та містичність свята допоможуть музичні фольклорні колективи Слободи. З піснями та танцями гостей запросять до лісу на пошуки Марени. Запропонують узяти участь у спаленні солом’яної ляльки та долучитися до народних звичаїв. Кульмінація свята планується на 19:00, тож, якщо Ви бажаєте не пропустити найцікавіше, радимо затриматися в Мамаєві слободі до вечора.
Вартість квитка 50 грн.

Дрескод заходу: вишиванка або будь-який елемент народного одягу.

Місце знаходження: м. Київ вул. Михайла Донця 2, Козацьке селище «Мамаєва Слобода»
Дістатися «Мамаєвої Слободи» можна громадським транспортом.

Також жителі Києва та гості міста можуть відвідати в ніч з 6 на 7 липня Труханів острів, де починаючи з 19:00 також плануються народні забави. У програмі заходу купальські забави, смакування кулешу, пісні під гітару, ворожіння та багато іншого.

Фестиваль «Етно Drum» в Харкові


Харківська земля запрошує провести найближчі вихідні після Івана Купала на фестивалі «Етно Drum», який стартує 8 липня та продовжиться до 10 липня. У рамках фестивалю відбудуться Купальскі святкування з традиційними багаттями та пусканнями вінків водами Північного Донця. Окрім цього, для відвідувачів фестивалю підготували безліч тематичних розважальних та пізнавальних зон. Одне можемо сказати: 8-10 липня в Національному природньому парку «Гомольшанські ліси» нудно не буде!
Вартість квитка на фестиваль від 300 грн за 3 дні.

Купала у Львові


Жителів та гостей міста Лева відсвяткувати Купала запрошують до музею народного побуту «Шевченківський гай», де 15-16 липня відбудеться захід під назвою «Ніч у музеї». Організатори запропонують відвідувачам поринути в атмосферу минулого, насолодитися театралізованою екскурсією, дізнатися та взяти участь у різноманітних народних обрядах, приурочених до Івана Купала.
У статті використані джерела : http://tsn.ua, http://galinfo.com.ua/, http://etnoxata.com.ua/

Немає коментарів:

Дописати коментар