четвер, 28 липня 2016 р.

Пам'ятаймо: Володимир Короленко та українська культура

Короленко Володимир. Історія нас розсудить


 Короленко Володимир. Історія нас розсудить

"Ні, не вихваляти треба терор, а застерігати від нього, звідки б він не виходив, — писав В.Короленко в 1919 р. про червоний терор. – І благо тій стороні, яка першою зуміє відокремитися від кривавого туману й першою згадає, що мужність у відкритім бою може йти поряд із людяністю й великодушністю до переможеного… Історія нас розсудить…".

Український російськомовний письменник, журналіст народився 27 липня 1853 р. у Житомирі. 

 ЦІКАВО:
В Короленко -  нащадок старого козацького роду. Сестра його діда - Катерина Короленко - бабуся академіка Володимира Вернадського  

Короленко Володимир 
Ілля Рєпін. Портрет В. Короленка. 1912 р.​
 
Не зі своєї волі був Володимир Галактіонович у російських в’язницях, відбував заслання в Якутії, але повернувся в Україну за першої можливості. Він одружився з коханою жінкою, мав жадану донечку, було де жити (скромна квартира поряд із чоботарем) й на що жити… На жаль, дівчинка рано померла.

  Володимир Короленко палко захищав від переслідувань царської влади українську культуру й мову, усіляко підтримував прогресивних українських письменників. Міцна дружба була між ним і Панасом Мирним, П. Грабовським, М. Коцюбинським. 


ЦІКАВО:
 
Тема України посідає значне місце в оповіданнях "Ліс шумить", "У поганому товаристві", "Без язика", повісті "Сліпий музикант"…
 


Володимир Короленко, фото
 
В. Г. Короленко не сприйняв жовтневий переворот 1917 р., відкрито засуджував дії більшовиків. Він звертався до членів уряду з клопотаннями на захист українських діячів культури. Це "Листи до Луначарського" (1920) та "Листи з Полтави" (1921), у яких гнівний протест проти "найбільшого озвіріння" нової доби й розстрілів; бажання великого правдошукача запобігти можливим помилкам.
25 грудня 1921 р. помер 68-річний Короленко Володимир Галактіонович, український письменник, журналіст, публіцист і громадський діяч (*1853).

"Історія нас розсудить…", – любив говорити Володимир Короленко.



Ганна Черкаська
 

Немає коментарів:

Дописати коментар