субота, 16 липня 2016 р.

Мандруймо! Українська Венеція

В Україні є своя невеличка Венеція 






Вилкове - маленька українська Венеція 1/1

На півдні Одещини розташоване невеличке містечко Вилкове, яке вважається українською Венецією.

Це надзвичайно мальовниче містечко розташоване безпосередньо в дельті Дунаю, у місці впадання річки в Чорне море. Серед решти населених пунктів України його вирізняє той факт, що стара його частина розташована на воді. По цих вулицях місцеві мешканці пересуваються каналами на гондолах та моторних човнах.

Через ці канали перекинуті простенькі дерев'яні містки. Якщо на човні перевозиться негабаритний вантаж, то верх моста знімають, а коли човен проходить, ставлять на місце.

Площа Вилкового - близько 460 гектарів, населення близько 10 тисяч чоловік. У середині XVII століття збіглі донські й запорізькі козаки оселилися в нижній частині дельти Дунаю. Місце обрали на материковій частині на низьких наносних берегах, які при сильних вітрах і паводках затоплювалися водою. Виникла необхідність у зміцненні місць під житло, господарські споруди й городи. Грунт брали тут же, прокопуючи навколо захоплених ділянок канали. Вони слугували кордоном між земельними ділянками господарів і хорошими проходами та укриттям для човнів. Спільно з природними протоками дельти рукотворні канали утворили єдину водну систему каналів і єриків Вилкового. Вона займає до 45 % території міста, по каналах на човні можна потрапити в будь-яку його частину.

Свою теперішнюю назву місто отримало через своє географічне розташування, адже в цьому місці Дунай розходиться кількома рукавами, які перетворюються на своєрідні "вила". Звідси й назва - Вилкове.

Вилкове славиться своєю полуницею, яка родить тут майже весь рік, а також знаменитим виноградом сорту "Новак". Цей сорт абсолютно унікальний, його смак не можна переплутати ні з яким іншим виноградом у світі, адже цей виноград росте у воді та мулі.

Але найголовнішим заняттям і основним джерелом доходу вилківчан є риболовля, яка ведеться майже промисловими масштабами. Порибалити сюди на вихідні приїжджають гості з різних куточків України та інших країн.

Туристам тут пропонують екскурсії на катері по Дунаю, під час яких можна побувати на "нульовому кілометрі" - у місці впадання Дунаю в Чорне море, а також помилуватися мальовничою природою Дунайського біосферного заповідника. Як правило , до вартості екскурсій входить смачний обід із вином "Новак".
(via)

UaPost

1 коментар: