четвер, 19 травня 2016 р.

Сьогодні День вишиванки

Вишиванка - національний символ чи модний тренд?


За останні роки мода на вишиванку в Україні помітно зросла. Людей в одязі з елементами національного вбрання можна зустріти вже не тільки на День Незалежності чи інші державні свята. Багато хто обирає вишиванку на свій день народження, весілля, а деякі сміливці починають вводити її у свій щоденний гардероб.

Але й є такі, що не наважуються включати вишиванку у свій перелік must have речей, – дехто соромиться, комусь здається, що вони виглядають у ній безглуздо.
Хоча, якщо вдягнути вишиванку з яскравим орнаментом, потім додати яскраві прикраси в національному стилі, взути чобітки або туфлі з вишивкою, а на додачу причепити на голову вінок зі стрічками, то, звісно, якщо ви не офіціант у ресторані української національної кухні або не актор театру, то виглядатимете безглуздо.
Але якщо підійти до вибору вишиванки з іншого боку та пам’ятати, що в такому разі домінантою в образі буде саме вона, то вийде цікаво.
Наприклад, так:

В принципі, усе просто, але чому нам, яким по праву належить цей справжній гардеробний скарб, який можна обігравати десятками способів, і в першу чергу, це надзвичайно енергетична річ з точки зору вікових традицій українського візерунку, чому нам доводиться тримати його десь глибоко в шафі, у той час, коли всесвітньо відомі селебріті, особливо не замислюючись, сміливо виходять у ньому на вулицю???
 

Свого часу українську вишиту сорочку вдягав навіть соліст легендарної групи The Doors Джим Моррісон. Свідченням цього є фотосесія 1966 року.
 


Джим Морісон у вишиванці Звісно, долучилися до такої популярності вишиванки й відомі світові дизайнери. Так, минулого року на показах Dolche Gabbana, Alberta Ferretti, Valentino, Nina Richi, Eli Saab можна було побачити вишиті мотиви.
 



А ще в минулому столітті на створення колекції в етностилі Ів Сен-Лорана надихнула відома картина Матісса "Румунська блуза" (“La Blouse Roumaine”).
 



Тому впевнено можна сказатти, що ентостиль був, є і буде актуальним. Тож, діставайте сміливо свою вишиванку та вирушайте підкорювати вулицю.

Спектоно? – Обирайте легку сорочку та шорти:
 



Прохолодно або потрібно щось одягнути на вечір? Прекрасно підійдуть джинси:
 


вишиванка - модний тренд 
 Офіс? Ідеально виглядатиме спідниця до колін:
 



Весілля чи інша урочиста подія? Цей ансамбль із елементами національного одягу, як на мене, виглядає дуже стильно.


            
весільне плаття вишиванка

А ось цей жупан вирушає у мій wish list – по-моєму, прекрасна альтернатива пальта, але це вже інша тема.
                   
український жупан

Як бачите, варіантів безліч. Вдалих вам експериментів!



Аліна Тимошик-Сударикова 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар