пʼятниця, 18 березня 2016 р.

Цікавинка:соціально-мистецький проект "Торкаючись, бачу: великі українці".

  "Торкаючись, бачу: великі українці" - унікальний проект, котрий руйнує стереотипи





Вперше в Україні Ротаракт клуб Львів та Департамент з питань культури, національностей та релігій ЛОДА представляють інтерактивний соціально-мистецький проект "Торкаючись, бачу: великі українці".
Це унікальний проект, який руйнує стереотип, що візуальне мистецтво є доступним лише для тих, хто бачить. Вперше створено можливість показати незрячим як виглядали найвидатніші особистості української культури та науки.

На виставці представлено 12 скульптурних портретів визначних постатей нашого державотворення для тактильного сприйняття незрячими та особами з вадами зору: Тарас Шевченко, Леся Українка, Іван Франко, Григорій Сковорода, Андрей Шептицький, Микола Амосов, Марія Заньковецька, Георгій Гонгадзе, Володимир Івасюк, Михайло Бочук, Олександр Довженко, Сергій Нігоян.

            
Інтерактивний соціально-мистецький проект Торкаючись, бачу: великі українці 1/1

Біографія кожної особистості (скульптури) озвучена через аудіомедійний засіб впізнаваними голосами відомих українських музичних виконавців: Олександра Пономарьова, Тіни Кароль, Оксани Білозір, Павла Табакова, Павла Зіброва, Алли Кудлай, Юрія Гнатковського, Павла Дворського, Василя Ілащукяа, Олександра Божика, Наталії Шелепницької, Ірини Зінковської. Також відповідні описи підготовані шрифтом Брайля.

Впродовж періоду підготовки проекту було створено відео-фільм, в якому демонструються всі етапи його реалізації. Ми запросили глухонімих дітей до розмальовування гіпсових скульптур кольоровими фарбами, таким чином створюючи для них інтерактивне ознайомлення з відомими постатями обраними для проекту.

Важливим є те, що "Торкаючись, бачу: великі українці" поєднує людей з різних груп населення: у цьому  випадку глухонімі діти були долучені до підготовки виставки для незрячих. Акція пройшла в рамках підтримки курсу інтенсифікації інклюзивних форм освіти.

Кольорові скульптури були підсвічені яскравими прожекторами різних відтінків, немов бажаючи пробити бар’єр незрячості між людиною і світом. Крім того для незрячих і слабозрячих (а це особи з різними ступенями втрати зору) це відігравало роль особливої терапії кольором аби підсилити можливість сприйняття зображуваних постатей. В свою чергу для повносправних відвідувачів виставка мала образ атракційної інсталяції в стилі поп-арт.

Цей проект має значний резонанс у суспільстві, адже проблема адаптації та соціалізації незрячих зможе знайти вирішення власне у такій мистецькій формі.

1 листопада 2015 р. відбулась презентація проекту у Львові – відкриття виставки у Львівському палаці мистецтв. Відкриття відвідало близько 480 осіб, серед яких близько 150 незрячих і слабозрячих (діти та дорослі). 11 листопада виставку вже було презентовано в м. Миколаїв (Львівська обл.), яку в день відкриття відвідало близько 15 незрячих та кілька десятків повносправних відвідувачів. 22 листопада проект "Торкаючись, бачу: великі українці" був презентований в місті Стрий (Львівська обл.) і пізніше в м. Дашава. 10 грудня виставку було представлено в м. Жидачів (Львівської обл.). 25 грудня в м. Сколе (Львівської обл.).

Виставку також планують продемонструвати в інших містах України, зокрема Івано-Франківську, Рівному, Тернополі, Одесі та Києві.

В Івано-Франківську виставка відкриється 20-го березня о 15:00 в приміщенні Музею Мистецтв Прикарпаття [майдан А. Шептицького, 8]. Подія відбудеться за сприяння та підтримки: Управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА, Музею мистецтв Прикарпаття, Івано-Франківської Обласної організації Українського Товариства Сліпих та Івано-Франківської міської організації Українського Товариства Сліпих, Департаменту освіти і науки та молодіжної політики Івано-Франківської ОДА.                     

Керівники проекту: Василь Одрехівський, Христина Береговська 
Координатор в м. Івано-Франківськ: Ольга Косович 066 917 0470 (Ротаракт Клуб Івано-Франківськ)

Немає коментарів:

Дописати коментар