четвер, 31 березня 2016 р.


Дитяча географія:книга мандрів для малюків

Знаєте, я люблю вірш Василя Симоненка "Гей, нові Колумби й Магеллани":

Гей, нові Колумби й Магеллани,
Напнемо вітрила наших мрій!
Кличуть нас у мандри океани,
Бухту спокою облизує прибій.

Хто сказав, що все уже відкрито?
Нащо ж ми народжені тоді?
Як нам помістити у корито
Наші сподіваная молоді?

Кораблі! Шикуйтесь до походу!
Мрійництво! Жаго моя! Живи!
В океані рідного народу
Відкривай духовні острови!

Геть із мулу якорі іржаві —
Нидіє на якорі душа!..
Б’ються груди об вітри тужаві,
Каравела в мандри вируша.

Жоден вітер сонця не остудить,
Півень землю всю не розгребе!
Україно! Доки жити буду,
Доти відкриватиму тебе.

Мріяти й шукати, доки жити,
Шкварити байдужість на вогні!..
А якщо відкрию вже відкрите,
Друзі! Ви підкажете мені... 

Дитяча географія

Спитайте будь-якого досвідченого мандрівника, чому саме він подорожує світом, і, найімовірніше, почуєте розповідь про натхення пригодами героїв Даніеля Дефо, Жуля Верна, Грегорі Девіда Робертса та Елізабет Ґілберт. Книги відправляють нас в інші географічні пояси, відкривають таємниці чужих культур та звичаїв, пробуджують жагу до пригод, а подекуди наново знайомлять з добре знайомими вулицями та будинками.

Починати захопливі та пізнавальні книжкові подорожі можна з найменшого віку, і цей перелік українських видань стане вам у нагоді:
  Подорож Україною та Зимова подорож Україною

"Подорож Україною", Ноа Кременчуцька

Розпочати варто з рідної географії та категоріїї книжок-картинок, зорієнтованих на наймолодшу аудиторію, а саме — вімельбухів видавництва Апріорі: "Подорож Україною" та "Зимова подорож Україною". Від свята до свята" авторки Ноа Кременчуцької. Принцип переважання ілюстрацій над словами спрацьовує тут бездоганно: обидві "подорожі" являють собою яскраві, мозаїчні атласи регіонів України, й демонструють всі аспекти нашої природи, культури та звичаїв. За сюжетом молода мама вирішує показати своїй родині (чоловіку й двом дітлахам) Україну. Все сімейство поміщається в жовтий трейлер, подорожує рідними краями, й дуже весело проводить час.

Мій маленький Киів. Маршрут №1

"Мій маленький Київ", Анастасія Денисенко

Слід також звернути увагу на першу книжку дуже перспективної серії дитячих путівників видавництва Laurus "Моє маленьке місто". Вона має назву "Мій маленький Киів. Маршрут №1" та запрошує на невеличку, але захоплюючу прогулянку від Золотих воріт до Андріївського узвозу. Стрінка за сторінкою перед маленьким пізнайком складається мапа міста, з її чарвіними скарбами і маленькими таємницями, а ще пропонуються різні цікаві квести, як ото — знайти візерунки у Софійському соборі чи порахувати найвідоміші київські гори.

Таємниці львівських левів

"Таємниці львівських левів", Іван Радковець, Петро Радковець

Наступна книга міських легенд та загадок — "Таємниці львівських левів" від дійсних екскурсоводів — братів Івана та Петра Радковців. Однак, цього разу йдеться про західну столицю України — Львів, та й формат розповідей у книзі значно глибший. Читач відправляється не просто на прогулянку містом, а у справжню подорож у часі, аби, по-перше, підтвердити, що Львів не дарма зветься містом Лева, а, по-друге, насолодитися нетривіальними казковими легендами на тлі знайомих (чи, поки що, ні) декорацій.

Ведмедрівка

"Ведмедрівка", Кястутіс Каспаравічюс

Світ такий великий, цікавий та розмаїтий, чому б не відправитися досліджувати його разом з… ведмедями! Саме це пропонує зробити дітям литовський письменник Кястутіс Каспаравічюс. Якось на Різдво родина Бурих Ведмедів вирішує навідатися в гості до всіх своїх родичів: ведмедиків білих, гімалайських, панд, коал та інших. Вони відправляються у подорож на величезній повітряній кулі, а дорогою знайомляться з калейдоскопом світових культур і традицій.

Карти

"Карти", Олександра та Даніель Мізелінські

Найголовніший атрибут мандрівника — це, звичайно, якісна та докладна мапа, а видання ВСЛ "Карти" — найкращий спосіб познайомити дитину з географією та топографічною номенклатурою. Ілюстрована мандрівка материками, морями та культурами в п’яти десятках красивих і дотепних сучаних, хоч і стилізованих під старовину, мап, символічно, проте докладно, демонструє всі скарби та родзинки світу. На мою скромну думку, "Карти" — абсолютний "маст-хев" родинної бібліотеки, який буде цікавим та корисним не лише для малюків, але й для їхніх батьків.

Дивовижна подорож Нільса з дикими гусьми

"Дивовижна подорож Нільса з дикими гусьми", Сельма Лагерлеф

Безсмертна класика дитячої літератури, за яку авторка — Сельма Лагерлеф — була нагороджена Нобелівською премією, від початку планувалася, як посібник з географії Швеції для учнів першого класу, яким, власне, і стала, але у вигляді фантастичної казки про хлопчика, що перетворився на гнома й подорожує зі зграєю диких гусей до Лапландії. Щоправда, українським читачам більш відомий скорочений переклад твору, але про справжню Скандинавію, з її неймовірною природою, багатством міфів, легенд та переказів, потрібно читати саме найповнішу версію, не лякаючись великої кількості сторінок, бо книга дійсно захоплива.

Льодовики та гейзери. Мандрівка в Ісландію

"Льодовики та Гейзери. Мандрівка в Ісландію", Кирило Бурмаченко

Молоде українське видавництво "Жолудь" звернулося до незвичного формату дитячої книги, а саме —  до справжнього подорожнього щоденнику. Головні герої-мандрівники — Олеся і Богдан разом зі своїм песиком Леноном прилітають у Рейк’явік, а потім вирушають милуватися льодовиками, печерами, гарячими джерелами, кораблями і маяками, традиційними поселеннями в горах, куштують місцеві страви, потрапляють на концерт і навіть зустрічають у метро Бйорк, а всі ці пригоди колоритно зображені в малюнках автора.

Мандрівки з Чарівним Атласом: Венеція

"Мандрівки з Чарівним Атласом: Венеція", Надійка Гербіш

Одна з новинок цього року — книжка-прогулянка Венецією Надійки Гербіш — обіцяє стати справжнім шедевром дитліту, адже йдеться про довершене поєднання казкового сюжету, виняткового пізнавального матеріалу та розкішних ілюстрацій. Лука й Терезка — братик і сетричка з українського містечка Збараж, знаходять в кабінеті свого дідуся-географа чарівний атлас, який несподівано переносить їх прямісінько до Венеції. А далі на дітлахів чекають незабутні враження про старовинне місто, знайомство з його архітектурою, багатою історією та культурою, гостинними мешканцями і, звичайно, неперевершеною італійською кухнею. До того ж, наявність чарівного атласу у дітей досить очевидно натякає на подальші захопливі подорожі.

Немає коментарів:

Дописати коментар