пʼятниця, 11 березня 2016 р.

Українське слово за межами України. Ярка Богач

Кажуть, нашого цвіту по всьому світу. Це дійсно так. Разом із тим по всьому світу звучить і чарівна мова, наше чар-слово.

Сьогоднішня наша розповідь про представницю американської діаспори, поетесу зі Львова Ярку Богач


   Ярка Богач (Ярослава Гарт) – поетеса зі Львова, яка зараз проживає разом із сім'єю у Вашингтоні, США. Випускниця факультету архітектури Львівської політехніки та факультету інформатики Техаського університету вирішила присвятити своє життя слову.  

У 2012 році Ярка Богач опублікувала свою дебютну поетичну збірку "Чуєш птаху? Це я", котру присвятила пам'яті відомого геолога Ірени Срібної. "Життя далеко від України відкрило мені очі, як я люблю свою мову. Коли ж на десятому поверсі, де живу, в ящиках виросла гречка, яку не сіяла, її квіти запилив джміль і я зібрала врожай, то це сприйняла як знак, що мушу видати власні вірші і видати саме в Україні" - розповідає поетеса.

Того ж року Ярослава вирушила в тур українськими містами з презентацією своєї книги. Вона завітала до Львова, Києва, Рівного, Івано-Франківська, а також відвідала Острозьку Академію.

Український письменник, модератор однієї з презентацій поетеси, Володимир Єшкілєв зауважив, що в цій книзі "можна побачити живий самодостатній світ і вона - не подібна ні на що, адже зроблена наче витинанка...".
 

                             Чуєш птаху? Це я, Ярка Богач 

Схвальну оцінку збірці дав і Ігор Калинець, поет, прозаїк, дисидент, громадський діяч: "Поетка міська, бачить реалії двох світів — американського і львівського. Знає традиції і вміє говорити мовою сучасності. Відчувається постійний душевний двобій романтичного з буденним."

Лариса Онишкевич, американський українознавець і літературознавець також позитивно відгукнулася про книгу вже у Вашингтоні. Та це й не дивно…

 

Горда Україна

 

Насіння сипнути у чорнозем
І стане лугом, полем, чи лісами;
А думку, натяк простим словом кинь,
Повстане міфом, піснею, віршами -

Плодючість неупинна і рясна
Щедрот життєвих для душі і тіла!
Яка могутня пристрасна земля,
Який народ натхненний і вродливий.


"Видавати книжку в Україні важко, і я вже навіть не кажу про розповсюдження. Але незважаючи на це, невеличке коло шанувальників поезії, які отримали мою збірку, сприйняли мої вірші з ентузіазмом" - розповідає Ярослава.

У 2015 році збірка Ярки Богач отримала другий "поштовх", так би мовити. Її було опубліковано в електронному вигляді. Зокрема, поціновувачі поезії та прихильники новітніх технологій можуть знайти її на iTunes в розділі iBooks (itun.es/us/v7bG-.l) – саме цей формат, за словами Ярослави, є на даний час найбільш популярним.

"Немає кращої аудиторії, як українське студентство!" - говорить поетеса. - "Можливо, перевидання збірки онлайн, зробить її більш доступною для ширшого кола читачів, та, особливо, молоді."

 

Спідниця

 

Метеликом по хаті
Дівча мале літає:
Немов мачок яскравий
пурпуром розцвітає.

У спідничці червоній
То там, то тут зав'ється;
І щось смішне лепече;
Співає і сміється.

Та ось уже панянка,
І спідниця строката -
Червоні пишні смуги
Та чорні тасьми канта.

З роками стала Пані:
У чорному, тоненька,
А долом елегантні
Пасочки червоненькі.

Час все біжить, не стане,
І вже вона бабуся -
Спідниця довга, чорна;
Під хусткою волосся.

У неї на подолі
Тендітна, ледь помітна,
Лишилася червона
Одна-одненька нитка
.

Зараз Ярка Богач працює над новою збіркою. За словами поетеси, "вона буде зовсім іншою по духу, оскільки вірші, які увійдуть до неї, були написані під час війни в Україні".

Що ж, хочеться побажати Ярославі успіху і натхнення! Ми з нетерпінням чекатимемо на її наступну книгу! А всі поціновувачі поезії можуть ознайомитися з віршами Яри Богач за цим посиланням: itun.es/us/v7bG-.l

Немає коментарів:

Дописати коментар