вівторок, 6 вересня 2016 р.

Цікавинка: Прем'єра постановки "1917/2017: Тичина, Жадан і "Собаки"

Прем'єра постановки "1917/2017: Тичина, Жадан і "Собаки"



"1917/2017: Тичина, Жадан і Собаки" – нова театральна постановка Мистецької Групи "Яра" (Нью-Йорк), створена з українськими митцями на основі поезій Павла Тичини, Сергія Жадана та пісень рок-групи "Собаки". Ідею започаткувала та втілила в життя Вірляна Ткач. Вистава буде частиною Львівського Форуму Видавців і пройде 16 вересня о 20:00 у Театрі Юного Глядача у Львові. Вистава також буде представлена 19 вересня на ГОГОЛЬFESTі в Києві.
 


1917/2017: Тичина, Жадан і собаки 
 Робота над виставою розпочалася навесні цього року з київськими акторами, що співпрацюють із Ярою. Вірші перетворили на сцени, дію, музику та проекції про те, як люди поводяться, коли суспільство навколо розпадається. В основу постановки лягла збірка Павла Тичини "Замість сонетів та октав", видана в 1920 році, яка складалася з 12 віршів.

Цикл відкривається поезією "Уже світає", що стає прологом для 11 віршів у прозі, кожен у двох частинах: одна лаконічно описує події, у той час як друга – антистрофа, пропонує інший погляд на ситуацію. У віршах намагання "посадовити культуру" розбивається терором. Але надія на культуру й "довершенство техніки" триває, хоч "в місто вступила нова влада". Вірші стають дедалі похмурішими, що більше кияни переживають постійні зміни влади: у 1918-1919 роках дев’ять влад прийшли до міста, замінюючи одна одну. Тичина постраждав за публікацію збірки та більше навіть про неї не згадував. Перша повна публікація циклу вийшла лише під час розвалу Союзу.

Постановка складaться з трьох частин та триває одну годину. Кожна частина включає сцени, створені акторами, де діалог – це тексти Тичини й пісні, написані та виконані Жаданом та Собаками, що вриваються в поезію початку XX століття.

Вірляна Ткач – режисер Ярої Мистецької Групи, яка поставила 30 вистав у театрі "LaМaМa" в Нью-Йорку та тричі виграла стипендію "Fulbright". Музику для сцен із віршами П.Тичини написав Юліян Китастий на бандурі. Він глибоко знає і традиційну, і експериментальну музику.

Актори: Лариса Руснак, Микола Шкарабан, Роберт Фельдман, Мальвіна Салійчук, Владислав Оніщенко. Сценографія та світло – Євген Копйов.
Проекції– Вальдемарт Клюзко.

Яра Мистецька Група була заснована 25 лютого 1990 року, коли група нью-йоркських митців створила оригінальну театральну роботу про Леся Курбаса й вирішила в такий спосіб відзначити день його народження. Виставу показали в Експериментальному театрі "LaMaMa" та відновили її в Україні в 1991 році.

За ці 25 років в Україні сформувалася спільнота акторів, співаків, музикантів, поетів та інших митців, які співпрацюють із Ярою Мистецькою Групою. У різний час у виставах Яри брали участь такі знані особистості, як Ніна Матвієнко, Мар'яна Садовська, Олексій Богданович, Лариса Руснак, Микола Шкарабан, Степан Пасічник, Олег Драч, Наталя Корпан, Наталка Половинка, Андрій Водичев, Остап Костюк, Євген Гудзь і GogolBordello, учасниці фрік-кабаре "DakhDaughters" та кримськотатарські митці. Як тексти були задіяні поезії Олега Лишеги, Наталки Білоцерківець, Оксани Забужко, Віктора Неборака та Сергія Жадана.

Немає коментарів:

Дописати коментар