четвер, 1 вересня 2016 р.

Вітаємо Юрія Андруховича з високою нагородою!

Юрія Андруховича нагородили медаллю Ґете

лауреати нагороди медаль Ґете 2016

28 серпня президент Goethe-Institut Клаус-Дітер Леманн вручив медаль Ґете нігерійському фотографу Акінбоде Акінбії, письменнику з України Юрію Андруховичу та грузинському директору музею Давіду Лордкіпанідзе.

Цією офіційною відзнакою Федеративної Республіки Німеччина Goethe-Institut вшановує особливі заслуги у справі популяризації німецької мови та міжнародного культурного обміну. Медаль Ґете вручалась у 62-й раз.

"Троє цьогорічних лауреатів – це невтомні міжкультурні посередники, три визначні особистості, які у своїй роботі займаються надзвичайно нагальною та важливою темою сьогоднішнього нагородження "Міграція культур – культури міграції" - через фотографію, науку та літературу", - так Клаус-Дітер Леманн обґрунтував відзначення Акінбоде Акінбії, Юрія Андруховича та Давіда Лордкіпанідзе медаллю Ґете - 2016. За його словами, без культурного порозуміння, без здатності до діалогу наш світ стає все менш придатним для прочитання. Саме тому існує потреба в людях, які здатні поводитись із культурними відмінностями, знають інші моделі співжиття, є багатомовними та володіють емпатією, яку постійно застосовують, щоб урівноважити часто протилежні культурні зразки.
 

"Усі три лауреати відкрито та твердо виступають за перетини й обмін із Німеччиною та звучать центральними голосами в культурному та інтелектуальному дискурсі своїх країн. Усі троє з власного досвіду знайомі з викликами міграції та піддають її своєму розглядові. Для нас вони  вірні друзі, розумні співрозмовники, критичні спостерігачі, важливі попутники, які супроводжують нас на шляху, а нерідко й торують шлях для роботи Goethe-Institut за кордоном", - додав Леманн.

Нагородження медаллю Ґете відбулось у присутності віце-прем’єр-міністра Вільної держави Тюрінгія, міністра фінансів Гайке Тауберт, а також керівника управління культури та комунікації МЗС Німеччини Андреаса Ґьорґена та обербургомістра міста Веймар Стефана Вольфа у Веймарському резидентському замку. 


Немає коментарів:

Дописати коментар