субота, 1 жовтня 2016 р.

Цікавинка: кава по-українськи

Made in Ukraine. 10 українських кавових брендів 

Чи любите Ви каву?

Made in Ukraine. 10 українських кавових брендів
1-го жовтня кавомани світу відзначають Міжнародний день кави. З нагоди свята пропонуємо вам познайомитися з великими та малими компаніями, що займаються виготовленням кавової продукції в Україні.                    

Перші згадки про каву в Україні датуються 1672-м роком, коли турки заснували кав’ярню в Кам'янці-Подільському. Мешканці Львова по-справжньому засмакували цей напій у XVIII столітті. Каву везли зі Сходу (зокрема з Туреччини) та з Заходу, точніше, із Відня, де галичанин Юрій-Франц Кульчицький 1683-го року відкрив кав’ярню “Під синьою фляжкою”, чим розпочав європейську кавову моду. Йому ж приписують і створення рецепту віденської кави.
 

Відтоді багато кави спливло й чимало традицій змінилося. Та ароматний напій лише зміцнив свої позиції, і, хоча переважна більшість кавової продукції імпортується в Україну з-за кордону, асортимент кави ‘made in Ukraine’ досить великий.

Кава “Галка”

 Галка

Львівський завод “Галка” — найстаріший виробник кави в Україні. Торговельна марка існує понад 80 років. Компанія імпортує кавові зерна сортів робуста та арабіка з Бразилії, Гватемали, Кенії, Мексики, Гвінеї, Сальвадору, Танзанії та Уганди, і вже на заводі здійснюється повний цикл виробництва — від обробки зеленого кавового зерна до створення готового продукту. В асортименті кава, обсмажена в зернах і мелена, кава розчинна та кавові мікси – капучино, лате, розчинні напої на основі кави, какао-напої тощо.

Українська Компанія Кави
 UCC
Заснована в 1994 році в Дніпропетровську, невеличка компанія з імпорту та реалізації кавової продукції поступово перетворилася на “Українську Компанію Кави", також відому як UCC (Ukrainian Coffee Company). Сьогодні вона працює у двох напрямках: виготовлення готової продукції та в секторі Private Label (виготовлення продукції для марки замовника). Окрім розробки рецептури й повного робочого циклу з виготовлення кави (обсмаження зелених зерен, мелення, фасування, пакування), компанія також займається купажуванням, ароматизацією та розфасовкою чаю.

Віденська кава

Віденська кава
Компанія, яка створювалася у Львові як спільне українсько-австрійське підприємство в далекому 1992-му році, сьогодні являє собою самостійну торговельну марку та є одним із найпотужніших вітчизняних виробників кавової продукції. В асортименті компанії більше 60-ти сортів високоякісної арабіки та робусти з різних країн світу, унікальні суміші спеціального італійського обжарювання для еспрессо-машин, а також ексклюзивна екзотична група 100% арабіки: Копі Лювак, Блю Маунтін, Гаваї Кона, Еквадор Галапагос тощо.


ISLA

До того як стати окремою кавовою компанію, ISLA пройшла довгий шлях дистрибуції італійської кави ILLY. Після 14 років на ринку вона вийшла на рівень виробника з власною високотехнологічною фабрикою в Запоріжжі. Для виготовлення продукції тут використовують суміші 100% арабіки з Центральної Америки, Індії, Бразилії та Ефіопії. Обсмаження відбувається за методом “slow roasted”, а в асотрименті присутня кава в зернах, мелена й Drip для крапельних способів заварювання.

Кава зі Львова

 Кава зі Львова

Досить молода компанія, яка тримається старовинних львівських традицій і стверджує, що завдяки Юрію Кульчицькому, якої б марки каву Ви не пили та які б бренди не позиціонували її як власне творіння, вона все одно має українське, а саме: львівське походження. У власних рецептах компанія використовує сорти зерен арабіка та робуста з  Центральної Америки, Південної Азії, Східної Африки та Південно-Східної Азії. Серед асортименту, крім кави в зернах і меленої (типи обсмаження City Roast та American Roast), також є розчинна кава та різноманітні мікси.

Lacomba
Lacomba
Одеський кавовий бренд, що існує з 2011 року. Основні постачальники сировини для “Lacomba” — кавові плантації Індії, Бразилії, Ефіопії та Колумбії. Завдяки новітнім технологіям та досвіду кваліфікованих фахівців із Німеччини, Іспанії, Індії і Бразилії завод компанії має можливість випускати аж 2000 тонн кави на рік. Серед асортименту кава натуральна обсмажена — у зернах і мелена, кава натуральна розчинна —гранульована й порошкоподібна, а також розчинні кавові напої.

“Black Camel Espresso” і “Одесский кофе” від Enni Foods

 Одеська кава

Заснована в 1862-му році в Одесі, компанія “Енні Фудз” на сьогодні є одним із провідних FMCG-виробників в Україні. У її асортименті є також два кавових продукти: розчинна кава Black Camel Espresso (секрет якої полягає в унікальному поєднанні розчинної та мікрогранульованої меленої кави), а також “Одесский кофе”, історія якого заглиблюється в 1967 рік, хоча вся лінійка товарів під цією назвою була цілковито оновлена за вимогами часу. Для виготовлення кави “Одесский кофе” використовують сорти арабіка та робуста, а в асортименті кава мелена та в зернах, розчинна та кавовий напій 3 в 1.

Меделін

 Меделін

Кавова компанія “Меделін”, що базується в Ужгороді й презентує особливе закарпатське обсмаження кави, пропонує своїм клієнтам високоякісні різновиди кави, створені з колумбійскої, індійської та нікарагуанської арабіки, а також виняткової робусти з Уґанди. В асортименті кава в зернах та монодозах, що відмінно підходить як для домашнього заварювання, так і для найсучасніших автоматичних кавоварок.

Перша кавова спілка

 Перша кавова спілка

 Це навіть не бренд, а ціла низка брендів, адже “Перша кавова спілка” являє собою асоціацію, що стежить за якістю кавової продукції та має чіткі вимоги до виробників, об’єднаних спілкою. На сьогодні під знаком “ПКС” представлена продукція 27 брендів, серед яких "Віденський смак", Coupage №5, Daniele, Etnico, Mocassino, "Кавові традиції", Privat coffee, "Кавова історія", "Вечірній Львів", "Венский аромат", "Кавушка" та інші.

Тіко-Чако

Тіко-Чако

Маленька компанія з Кам’янця-Подільського, що з’явилася на українському ринку зовсім нещодавно, випускає чотири види кавових брендів. Назви й характеристики сумішей дуже красиві: “Естетика” (100% арабіка, суміш трьох сортів натуральної кави, середнє обсмаження) із ароматом шоколаду та арахісу; “Тропіка” (100% арабіка, суміш трьох сортів натуральної кави, середнє обсмаження) із шоколадними та винними нотами; “Готика” (100% арабіка, суміш трьох сортів натуральної кави, середнє обсмаження) із ароматом перцю, кедрових горішків і фундуку, а також “Темпіка” (50% арабіка, 50% робуста, суміш двох сортів кави, середнє обсмаження) із ароматом темного шоколаду, горіху, житнього хліба та перцю.

Смачного кавування!


Немає коментарів:

Дописати коментар