субота, 22 жовтня 2016 р.

Потроху про все: Юрій Андрухович

  Юрій Андрухович. Цитати з творів


inside

Про життя та людину

 

«Усе, чого ми собі бажаємо, про що думаємо та на що сподіваємося, обов'язково з нами відбувається. Штука тільки в тому, що завжди надто пізно та завжди якось не так. І коли це постає перед нами, ми навіть не пізнаємо його в обличчя. Тому ми в основному боїмося майбутнього, боїмося мандрівок, дітей, боїмося змін».

«Безвідворотно-безжальний реванш природи системі може свідчити про її, системи, протиприродності».


«Больше за все шкодувань буває вранці. Ти прокидаєшся – і розумієш, як усе жахливо. Який дебіл придумав, що ранок – це світла та радісна пора?»


«Насправді, усе може бути значно краще, ніж ми собі думаємо».


0445f454d93c4fcc0efc1c70de029529_L

Про країну

 

«еСеСеСеРівська етика вся сконцентрована у вислові: «Хочешь жить – умей вертеться». ЇЇ доповнювали ще такою: «Наглость – второе счастье». Ці народні премудрості відригуються нам досі».
 
«Якщо англійці є росіянами Британії, то шотландці– її українцями, а валлійці – білорусами. Ірландці ж безумовні поляки».


«Якщо в мене є свій Дублін, то це Львів».


«Київ – це сукупність чужих ліжок у чужих будинках, і в них я провалювався часто-густо навіть на світанку. Тобто в Києві мені було зазвичай не до сну. Половина ночей пройшла, як у кузнях, на кухнях – тих, де пляшки спорожнюються, а попільнички наповнюються приблизно в однаковому ритмі. Я завжди був чиїмось гостем, і це означало свято посиленого спілкування: іскри, хвилювання, суперечки, артикуляцію, жестикуляцію. Тому Київ – це люди та кухни».


«Людське обличчя передбачає не тільки ковзання поверхневих і відчуджених посмішок. Насправді, йому властиві зморшки, порізи, гримаси відчаю та спазми болю Людське обличчя не піддається конструюванню».


IMG_0222-1

Про літературу

 

«Без несподіванок, перш за все для самого автора, письмо перестає бути самим собою та перетворюється на переписування».
 
«Письменники проти війни, насилля та регіональних конфліктів» – так можна було б сформулювати ідею. щось на кшталт «рок-музиканти проти алкоголізму та наркоманії».


«Для того, щоб витвір мистецтва був безсмертним, необхідно, щоб він вийшов за межі людського».

 

Немає коментарів:

Дописати коментар